• Charles en Rik onderscheiden op nieuwjaarsreceptie

  9 jan 2023
 • Voor voorzitter Charles Eltink was de verrassing groot jl. zondag tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van Eendracht. Hij werd namelijk tot zijn grote verbazing voor zijn vele verdiensten voor onze vereniging door burgemeester Willem Gradisen onderscheiden met de gemeentelijke vrijwilligersspeld. Charles is lid van Eendracht’30 vanaf aug. 1972 en was dus onlangs gouden jubilaris met een 50 jarig lidmaatschap bij Eendracht’30. En nu dus ook trotse bezitter van de gemeentelijke vrijwilligersspeld.

  Uit de speech van de burgemeester:

  Charles was na zijn juniorentijd enkele jaren jeugdleider. Ook lange tijd speler van de selectie van het 1e en 2e elftal. Daarna bleef hij lang actief als speler van het lagere seniorenteams en veteranen totdat blessures o.a. hem dwongen de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

  In 2009 werd Charles voorzitter op voordracht van zijn voorganger Rinus van den Broek. Een van de eerste zaken die hij als voorzitter op z’n bordje kreeg was de privatisering van de velden en de keuze voor een kunstgrasveld. Kunstgras was volgens Charles, onontbeerlijk voor een vereniging als Eendracht om op die manier op een goed en stabiel niveau trainingen te kunnen geven aan jeugd en de selectie van het 1e elftal.  Hij was dan ook absoluut van mening dat het 1e elftal van een vereniging als Eendracht op 4e klasse niveau moest kunnen voetballen (en niet op 6e klasse-niveau ! Inmiddels speelt Eendracht 1 op 2e klasse niveau).

  Charles was ook de initiatiefnemer van meiden/vrouwenvoetbal bij Eendracht. Hij trainde een aantal seizoenen zelf het jeugdmeidenteam en dat was zo succesvol dat stap voor stap er meer meidenteams bij kwamen en het niveau ook omhoog ging. Vervolgens nam Charles ook het initiatief om bij de jeugd afdeling een voetbal-technische commissie in te stellen met ook daar als doelstelling het niveau van trainers en spelers op een hoger niveau te brengen. Charles was altijd van mening dat de leden en bezoekers moeten worden ontvangen als gasten en hij was dan ook jarenlang als zaterdag coördinator aanwezig om bezoekende teams te ontvangen. Ondertussen werd ook op zijn initiatief de kantine aangepakt en gemoderniseerd en onlangs kreeg ook de bestuurskamer onder zijn auspiciën een ware make-over en moderne uitstraling.

  In coronatijd bleef de club draaien voor zover binnen de mogelijkheden lag. Hoewel het niet altijd mee zat en er ook wel eens tegenwind was soms figuurlijk maar ook soms letterlijk … Een grote nieuwe corona- tent waaide in een januaristorm in een keer aan flarden.  Charles zag ook dat sponsoren dreigden af te haken in Coronatijd maar met volle inzet wist hij dat tij hoogstpersoonlijk, met nieuwe originele impulsen voor sponsoring, zelf te keren. En kwamen er door zijn initiatieven zelfs weer een aantal sponsoren bij. Ook de Eendrachtwebsite en Ronduit, het Eendracht clubmagazine kregen, door het enthousiasme van Charles weer nieuw elan met de onlangs verschenen Presentatiegids als aantoonbaar resultaat. Kortom …  Charles als inspirerende voorzitter die zelf graag het voorbeeld geeft wanneer er aangepakt moet worden verdiend het met een gemeentelijke vrijwilligers onderscheiding in het zonnetje te worden gezet.

  Ook bij carnavalsvereniging de Meulenwiekers in Molenhoek oftewel Kuulengat was Charles actief. In 2007 werd hij uitverkozen om als prins Charles den Urste in het carnaval van de Meulenwiekers voorop te gaan in de polonaise in Kuulengat. Het jaar daarna ging onder initiatief van Charles het zaterdagavond carnavalscafé van de Meulenwiekers van start. Een fenomeen dat tot op heden een succesvol en gezellig onderdeel is van het Kuulengatse carnaval.

  Als voorzitter van Eendracht is Charles minstens 15 tot 20 uur per week bezig in allerlei hoedanigheden met de vereniging. Het weer opnieuw realiseren van een kunstgrasveld heeft de laatste twee jaar veel tijdsinvestering gekost. In overleggen met de gemeente en de financiering vanuit de bank. Maar ook in overleg met diverse potentiële leveranciers van de nieuwe kunstgrasveld is Charles niet over een nacht ijs gegaan.

  Als voorzitter is Charles initiator, stimulator, coördinator van veel verenigingsactiviteiten. De vereniging bestaat uit 700 leden van voetbal- en korfbalafdeling. Met een totaal aantal van 300 jeugdige sporters. Als lid van het Dagelijks Bestuur geeft hij leiding aan de vereniging en is hij voor velen, binnen en buiten de vereniging, het eerste aanspreekpunt en de contactpersoon. Daarnaast is hij natuurlijk, mede, verantwoordelijk voor de lange termijn visie en het toekomstbeeld van de vereniging. Tekenend voor de betrokkenheid bij de vereniging: Onlangs onderging Charles een operatie en hij kreeg een nieuwe heup. Na een paar dagen thuis revalidatie was hij op zondagmiddag, ’n paar dagen na de operatie toch al weer aanwezig bij de thuiswedstrijd van het eerste elftal.

  Eendrachtclubman van het jaar